Space of Unimaginable

Our second featured project from the Golden Pin Design Award in Taipei, Taiwan, is Space of Unimaginable, an exhibition space designed for Art Taipei 2015. Space of Unimaginable encompasses the floor plan and exhibition space of Art Taipei 2015, comprising of installations at the entrance, VIP room, performance stage, and two cafes. The spatial design breaks existing rules and redefines the relationship between the exhibit and the viewer, the seen and the seer, the object and the subject. The layout embodies the Chinese concept of inner reflection, blurring away form and putting the focus on the visitor’s self. In doing so, the visitor is transformed as they enter this rich and diverse haven for art. It is a chance for visitors to re-examine essential ideas and gain a new understanding of artworks, the art world, and themselves. The design of the floor plan focuses on connecting the various exhibition areas and simplifying the flow of visitor traffic through an area covering approximately 21,500 square meters. In a departure from past practice, an eight-meter-wide corridor was designed to connect the east and west exits and give a clear orientation to the main exhibition space. Enormous mirrored surfaces are placed near each entrance, a change from more traditional identifiers. The theme of mirrors continues throughout the VIP room, performance stage, and cafes, alongside materials like sand and leaves, to create a reflective, ephemeral atmosphere.

Space of Un-Imaginable Art Taipei 2015

Space of Un-Imaginable Art Taipei 2015

Jury Member Takeshi Yamamura, Assistant Professor, Dept. of Architecture, Waseda University (Japan), comments:

“This interesting work offers many new and original thoughts relating to the use of space. The mirrors serve to separate space and create even more depth through reflection, while shadows blur the realm that is separated by glass. In a cafe, people sitting at different tables maintain a careful distance from others, but there is still a cohesive visual, making this a concise and perceptive work.”

Hom Liou, from Wooyo, explains the philosophy behind the design:

“Art is expression of one’s inner beliefs and emotions. I hoped to get the audience ready for the immersive, exquisite art selection the moment they stepped into the hall. The two mirror installations at the entrance broke the traditional concept of space, through which the visitors are encouraged to see, understand and re-shape their own ideas of space and art. The two mirrors were encountered again by the visitors when they are leaving the hall, reflecting the crowds who were about to enter. This is a process that ancient martial artists described as Know thyself, discover the world, and be aware of all living beings. We have also referred to Buddhist ideology in the design of the coffee area, expressing that space and time are illusion. The world can be as broad as the universe or as small as a grain of sand. This is our philosophy of the space.”

Hom Liou - designer from Wooyo

Space of Unimaginable Credits

The Space of Unimaginable exhibition space was developed at Wooyo, Taipei, Taiwan, by architects Hom Liou and Bruce Wang.

Filed under: Design

Location: